DOĞUDA OLMAYAN VE BATIDA OLMAYAN IŞIK (?) (Kuran-ı Kerim, 24:35)
Fermi Teleskobu Samanyolu'nda Dev Yapılar keşfetti.
Uzay Araştırmaları (Zeynep Tonga’dan bir alıntı. Cuma, 12 Kasım 2010 09:30)
NASA’nın Fermi Gama-ışını Uzay Teleskobu Samanyolu’nun merkezinde daha önce görülmemiş bir yapı olduğunu keşfetti. 50.000 ışık yılı bir mesafeye yayılan bu yapı galaksinin merkezindeki oldukça büyük bir karadeliğin patlamasının kalıntılarından kaynaklanıyor olabilir.
Fermi’nin tüm gökyüzünü içeren taramaları sonucu burada da gösterilen 1-10 milyar elektron voltluk bir enerji yayan Dev bir gama-ışını yapısı keşfedildi. Galaktik merkezden başlayıp Samanyolu düzleminden kuzey ve güneye 50 derece genişleyen ve Başak takımyıldızıyla Grus Takımyıldızı arasında tüm gökyüzünü kaplayan dev bir dambıl şekliyle ortaya çıkıyor.
Telif Hakkı: NASA/DOE/Fermi LAT/D Finkbeiner ve diğerleri.
“Bizim gördüğümüz galaktik merkezin kuzey ve güney kutuplarından çıkan ve 25.000 ışık yılı bir alana yayılan iki gama ışını balonu fakat doğasını henüz tam anlamıyla anlamış değiliz” diyor durumu ilk fark eden Doug Finkbeiner, (Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi, Cambridge) Bahsedilen yapı, Başak takımyıldızından Grus takımyıldızına kadar uzanan bir alanı kaplayarak görünen uzayın yarısından fazla bile olabilir. Konu hakkındaki bulguları içeren bir dosya The Astrophysical Journal Dergisinde kabul edilmiş durumda.
…
Kaynak: NASA
http://gokyuzu.org/index.php?option=com_content&view=article&id=575&Itemid=178http://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST/news/new-structure.htmlSamanyolu Galaksisi'nin merkezinde dev kabarcıklar
hürriyet.com.tr/DIŞ HABERLER 10 Kasım 2010
ABD'li bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde birbirine yapışık dev boyutta iki kabarcık tespit etti. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), şimdi Fermi Gamma Işını Uzay Teleskopu'yla keşfettiği dev kabarcıkları anlamlandırmaya çalışıyor.
NASA'ya bağlı gök bilimciler, gama ışınları yayan dev oluşumların ne olduğu hakkında neredeyse hiçbir bilgileri bulunmadığını belirtti. Genişlikleri 25 bin ışık yılı (bir ışık yılı yaklaşık 10 trilyon kilometre) olan yer fıstığını andıran kabarcıklar, Samanyolu Galaksisi'nin üst ve alt kısımlarında birbirine yapışık halde bulunuyor.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=16263135&tarih=2010-11-10Uzayda esrarengiz iki dev kabarcıkBilim adamları, Samanyolu galaksisinin merkezinde, birbirine yapışık ve gama ışınları saçan iki esrarengiz dev kabarcık keşfetti. 10:52 | 10 Kasım 2010
Bu tuhaf oluşumları keşfeden ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezinde görevli Doug Finkbeiner adlı gökbilimci, 50 bin ışık yılı (1 ışık yılı 9,46 trilyon km) uzunluğunda, Samanyolu’nun merkezinde güneye ve kuzeye doğru, Başak takım yıldızından Turna takım yıldızına kadar yayılan ve birbirine bağlı olan iki dev kabarcığın nasıl meydana geldiğini veya kökeninin ne olduğunu tam anlayamadıklarını belirtti.
Finkbeiner, "Galaksinin merkezinde gördüğümüz iki yapışık dev yapı, güneye ve kuzeye doğru, her biri 25 bin ışık yılı bir mesafeye yayılan ve Samanyolu’nda bugüne kadar keşfedilen diğer gama ışını kaynaklarından daha güçlü ışın yayıyor" dedi.
http://www.milliyet.com.tr/Magazin/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1312596&Date=10.11.2010&Kategori=magazin&b=Uzayda%20esrarengiz%20iki%20dev%20kabarcikNUR SURESİ 35.AYET: Allâhu nûrus semâvâti vel ard, meselu nûrihî ke mişkâtin fîhâ mısbâh
el mısbâhu fî zucâceh, ez zucâcetu ke ennehâ kevkebun durrîyyun, yûkadu min şeceratin mubâraketin zeytûnetin
lâ şarkîyetin ve lâ garbiyyetin, yekâdu zeytuhâ yudîu ve lev lem temseshu nâr,
nûrun alâ nûr, yehdîllâhu li nûrihî men yeşâu, ve yadribullâhul emsâle lin nâs, vallâhu bi kulli şey’in alîm.
Yukarıdaki ayette geçen bazı ifadelerle Samanyolu Galaksisi hakkındaki yeni keşifler bir arada değerlendirildiğinde yine ilginç sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Ayette geçen - el mısbâhu fî zucâceh ifadesinin cam fanus içindeki lamba, çıra olarak tercüme edilmektedir. Yukarıdaki şekillere dikkat edilirse tam da ayette söz edilen şekilde cam fanus benzeri bir yapının ve bunun içinde bulunan lamba ya da çerağın (çıranın)bulunduğunu görürüz. Galaksi merkezinde çubuk şeklindeki yapının çırayı andırdığından da önceki bölümde bahsedilmişti. Şimdi ayette geçen şu deyimleri bir kez daha ele alarak yukarıdaki fotoğraflarla karşılaştırabiliriz.
lâ şarkîyetin : doğuda olmayan (bulunmayan)
ve lâ garbiyyetin : ve batıda olmayan (bulunmayan)
nûrun alâ nûr : nur üzerine nur
Bu ifadeler ve anlamlar Samanyolu hakkındaki yeni bilimsel keşiflerle ortaya çıkan bazı özelliklerin mucizevi bir şekilde 24:35 ayetindeki karşılığını bulmaktadır.
Bilimsel keşiflerde ortaya çıkan, gama ışınlarından oluşan dev kabarcıkların cam fanusa benzemelerinin yanında galaksi düzlemine göre kuzey ve güney yönünde bulunması , ayette geçen,
lâ şarkîyetin : doğuda olmayan (bulunmayan) , ve lâ garbiyyetin : ve batıda olmayan (bulunmayan)
ifadelerinin bir yansıması olması gerektiği kanaatindeyiz. Zira ana yönler açısından düşünülürse doğuda ve batıda bulunmayan şey, ancak kuzey ve güney yönlerinde bulunabilir.Bu özelliklerin yanında
nûrun alâ nûrin : nur üzerine nur ifadesi de gama ışınından oluşan dev kabarcıklara benzetilen yapıların yukarıdaki şekilde de hemen fark edileceği gibi
kuzey ve güney yönünde üst üste bulunması durumuna bire bir uyum göstermektedir.
Ayrıca dikkat etmek gerekir ki, Yüce Allah kendi nurunun temsilini galaksimizdeki ve hatta belki de tüm evrendeki en büyük nurani yani ışınsal-ışıksal yapılar ile açıklaması bilimsel verilere ve mantığa da çok daha uygundur. Çünkü ayetin hemen başında göklerin ve yerin nurundan bahsedilmesi zaten evrensel boyutta ve ebatlarda bir yapıyı çağrıştırmaktadır.