Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)  (Okunma sayısı 51676 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı T.Taşpınar

  • Administrator
    • Profili Görüntüle
Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« : Eylül 20, 2010, 01:26:42 ÖS »

RAHMAN SURESİ
KARIŞMAYAN DENİZLER VE BALTIK DENİZİ

 55  (Rahman)/19, 20
19.İki denizi birbirine kavuşmak üzere salıvermiştir.
   
20.Aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmazlar.

Sure ve ayet numaraları ile söz konusu ayetlerde geçen konuyla ilgili coğrafi bölgenin koordinatlarının enlem ve boylam olarak mucizevî bir şekilde uyum içinde olmasına bir başka örnek ise Rahman suresi ve ilgili coğrafi bölge olan Baltık Denizi’dir.

Bu konunun anlaşılabilmesi için aşağıdaki alıntılarda verilen bilgilere dikkat etmek gerekir:
Bir denizi başka bir deniz veya okyanus ile birleştiren boğazlarda, sıcaklık farkları ve özellikle tuzluluk şartları daha başka akıntılara da sebep olur; bunların oluşumu denizin iklim şartlarıyla bağıntılıdır. Bu sıcaklık ve tuzluluk farklarından, boğazlarda birbiri üzerine yerleşmiş, biri ötekinden daha fazla su taşıyan, yönleri birbirine zıt akıntılar oluşur. Tatlı su ile fazla beslenen Baltık denizi, bu yüzden Okyanus ve Kuzey denizine göre daha az tuzludur; Danimarka boğazlarında az tuzlu sular Kuzey denizine doğru yüzeyden akar, daha az hacimde bir tuzlu su kütlesi de dipten Baltık’a girer.
http://www.vik2.com/akinti/#more-77077

Tablo II. Dünya üzerindeki çeşitli denizlerin tuzluluk oranları (Janisch, 1994).
Denizler Tuz Konsantrasyonu ( ooo )
Standart deniz suyu 35
Baltık denizi 7
Hazar denizi 13
Pasifik okyanusu 34
Atlantik okyanusu 36
Kızıldeniz 43
Basra Körfezi 43
Karadeniz 18
Marmara denizi 22
Ege denizi 38
Akdeniz 43                           
Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 2002      
http://kutuphane.uludag.edu.tr/PDF/muh/2002-7(1)/htmpdf/mak15.pdf

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Baltık Denizi’nin Rahman suresindeki 19. ve 20. ayetlerini ilgilendiren çok önemli özellikleri vardır. Birincisi; Baltık Denizi yeryüzündeki denizler içinde, ‰ 7 ile tuzluluk oranı en düşük olan denizdir. Bu özelliğinin yanı sıra çevresindeki Kuzey Buz Denizi gibi denizlerle arasındaki sıcaklık farklarının da etkisiyle Baltık Denizi’ni bu denizlere bağlayan boğazlarda, birbirine karşıt yönde hareket eden çok güçlü ve sürekli akıntılar oluşmaktadır.

Tuzluluk oranlarındaki farklılıklar konusunda en çarpıcı örnek Baltık Denizi olduğundan dolayı, birbirine karışmadan ve engel oluşturmadan karşılıklı ve zıt yönlerdeki akıntılara en belirgin örnek olarak Baltık Denizi akla gelmektedir. Genellikle, Rahman suresinin söz konusu ayetleriyle ilgili olarak Atlas Okyanusu ile Akdeniz arasında Cebelitarık Boğazı’nda görülen karşılıklı akıntılardan bahsedilmektedir. Dünyanın en tanınmış deniz araştırmacısı olan Jean-Jacques Cousteau tarafından bu denizler arasında ilk kez böyle bir durumun keşfedilmesi nedeniyle (bu keşfin Kuran’da belirtilmiş olması sebebiyle müslüman olduğu da iddia edilmektedir) Atlas Okyanusu ile Akdeniz gündeme gelmektedir. Ancak, Baltık Denizinin yukarıda açıklanan özellikleri ve Yerküre üzerindeki coğrafi konumunun enlem ve boylam koordinatları göz önüne alındığında, Rahman Suresinin 19. ve 20.  ayetlerinde mucizevî bir şekilde Baltık Denizi’ne işaret edildiği fark edilmektedir.

Harita:9

Bu konuda daha da önemli bir özelliğe dikkat etmek gerekir. Söz konusu Rahman suresinin numarası olan 55 rakamı ve bundan yola çıkarak tespit ettiğimiz 55. kuzey paraleli Baltık Denizi açısından herhangi bir paralel dairesi değildir. Baltık Denizinden geçen paralel daireleri içinde bu denizden geçen bölümü en uzun olan paraleldir.

Rahman suresi Kuran-ı Kerim’in 55. suresidir. Bu 55 rakamını, daha önce Ankebut suresiyle ilgili bölümde de belirtildiği gibi, pozitif sayı olması, 55.kuzey paraleli (enlemi) olarak kabul etmemiz ve ilgili ayet numaraları olan 19 ve 20 rakamlarını da 19. ve 20. doğu meridyenleri (boylamları) olarak kabul etmemiz halinde, ayetlerde bahsedilen konuyla ilgili olan Baltık Denizinin coğrafi konumunun koordinatlarının verildiğini fark edebiliriz. Haritalardan da anlaşılacağı üzere 55. kuzey paraleli ile 19. ve 20. doğu meridyenleri Baltık Denizinden geçmektedir. Bunların kesiştiği noktalar da bu deniz üzerinde bulunmaktadır. 
 
Mucizevî özellikler bununla da bitmez. Rahman Suresinin ilgili ayetleri olan 19.ve 20. ayetlerinden yola çıkarak belirlediğimiz 19. ve 20. doğu meridyenleri de Baltık Denizinden geçen meridyenler içinde, bu denizden geçen bölümü en uzun olan iki meridyendir.

Harita:10


Böylece, böylesi bir mucizeyi ortaya koymak için seçilen sure ve ayet numaralarına ilişkin yapılan seçimlerin rastgele olmadığını ve sonsuz ve üstün bir bilginin geleceğe yönelik bir mucizenin ortaya çıkmasını sağlayacak şekilde bilinçli bir yansıması olduğunu anlayabiliriz.   



Çevrimdışı ehli-beyt

  • Bekleyin, bizde beklemekteyiz.
    • Profili Görüntüle
    • İslamı Tek gözle değil iki gözle anlamak için
Ynt: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« Yanıtla #1 : Kasım 27, 2010, 07:25:23 ÖS »
Öncelikle yazınızı gerçekten ilginç buldum ; Çalışmalarınızı da çok değerli buluyorum ;

Ama kafama takılan bir nokta var surenin devamını okuduğumuzda

RAHMÂN suresi 20. ayet
aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmıyorlar.
Rahman 21. ayet
O hâlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?

Rahman 22. ayet
Çıkar onlardan inci ile mercan

şimdi mercanlar sıcak denizlerde yaşarlar , ben baltık denizinden mercan çıktığını yada yetiştiğine dair bir bilgi okumadım bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim ;
Bu sayede mana çok daha pekiştirici olacaktır diye düşünüyorum ....
http://www.ehli-beyt.net/ Ehli Beyt Tefsir Kuran Bilim meal portali

http://www.kurancasozluk.com/ Kurani Arapça Osmanlıca türkçe sözlük sitesi

http://www.kuranbilim.com/ Kuran Tefsir Meal islam tarihi makale sitesi

Çevrimdışı T.Taşpınar

  • Administrator
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« Yanıtla #2 : Kasım 27, 2010, 11:21:38 ÖS »
Sayın ehli-beyt,
Rahman Suresi 22. ayette geçen "lûluu vel mercân(mercânu)" kelimelerinden "inci" anlamında çevrilen "lûluu" kelimesinin anlamları ile ilgili olarak şu bilgilere dikkatinizi çekmek isterim:

Lü'lü' :1)İnci.
         2)Parlak. Ziyalı. Kıymetli
 http://www.osmanlicaturkce.com/?k=L%FC%27l%FC%27&t=@
Bu kelime sadece "inci" anlamına gelmemekte,bu anlamın yanında parlak,ışıltılı ve kıymetli anlamlarını da içermektedir.Bu anlamlardan denizden çıkarılan parlak,kıymetli olma gibi özelliklere sahip olan çeşitli materyallerin bu kapsama girebileceğini çıkarabiliriz.Baltık Denizi ile ilgili olarak da bu konuyla ilişkili çok önemli bir özellik vardır.En önemli süs eşyası materyallerinden birisi de "kehribar"dır.
"Dünyanın en büyük kehribar rezervleri Baltık denizi ve çevresindeki ülkelerdedir. Bu bölgede kehribar 11.000 yıldır kullanımdadır."
http://www.kehribar-amber.com/baltik_kehribari.html
Baltık Denizinin böyle bir özelliği olmasa bile,ayetlerde geçen "iki denizi salıverme" olayı, bizi başka bir yönden ayetleri değerlendirmeye yönlendirir."Salıverme",bir hareket içerir ve bundan ,durağan olan ve bir coğrafi alanda sabit kalan su kütlesinden sözedilmediğini çıkarabiliriz.Eğer burada bahsedilen denizler, hareketli su kütleleri ise,bundan da dünyanın her yerindeki suların dünyanın her bölgesinde dolaşabileceği ve örneğin aynı su kütlesinin daha sıcak denizlere ulaşarak içinden mercan çıkan bir  denizin suyunu teşkil edebileceği düşünülebilir..



Çevrimdışı ehli-beyt

  • Bekleyin, bizde beklemekteyiz.
    • Profili Görüntüle
    • İslamı Tek gözle değil iki gözle anlamak için
Ynt: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« Yanıtla #3 : Kasım 28, 2010, 01:01:58 ÖÖ »
Şimdi öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim , kehribar konusu anlamı pekiştirebilir ,

Ama burada suların karışmama olayında bahs ediyor, sıcak denizlere baltık denizinden giden bir akıntı yok ,

İkinci olarak her iki denizden de mercan çıkar deniyor ayetde , sizin verdiğiniz örnekte baltık denizi ile kuzey buz denizi arasındaki akımdan söz etmektesiniz yanlış anlamadıysam ;

Bu durumda bunu da izah etmesi gerekir ki mana tam olarak otursun , yoksa dünyanın herhangi bir yerindeki her denizi örnek verirsek sonucunda bunların suları da bir şekilde sıcak denizlere karışır gibi bir yaklaşımda bulunmak sanırım biraz anlamı zorlamak olur diye düşünüyorum.
saygılar
http://www.ehli-beyt.net/ Ehli Beyt Tefsir Kuran Bilim meal portali

http://www.kurancasozluk.com/ Kurani Arapça Osmanlıca türkçe sözlük sitesi

http://www.kuranbilim.com/ Kuran Tefsir Meal islam tarihi makale sitesi

Çevrimdışı T.Taşpınar

  • Administrator
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« Yanıtla #4 : Kasım 28, 2010, 10:16:22 ÖÖ »
Sayın ehli-beyt,
." Norveç batı sahillerinde olduğu gibi soğuk iklim bölgelerinde de mercan kayalıklarına rastlanmaktaysa da, mercan kayalıklarının en çok bulunduğu yerler; Afrika'nın doğu sahillerinden Büyük Okyanusdaki Hawaii Adaları arasındaki bölge ile Bermuda'dan Brezilya'ya kadar olan bölgelerdir."
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mercanlar
Norveç batı sahilleri Kuzey Buz Denizi çevresindedir ve yukarıdaki bilgide görüldüğü üzere, bunun gibi soğuk iklim bölgelerinde de mercanlar bulunabilmektedir.
Şimdi,şöyle bir değerlendirme yapabiliriz:
 "lu'lu" anlamından "kıymetli ,ışıltılı " manalarını içermesinden dolayı Baltık Denizinden çıkarılan "kehribar"ın bu kapsama girdiğini daha önce belirtmiştik.
Kuzey Denizi çevresi gibi soğuk iklimli yerlerde de mercanların bulunabileceğini gördük.
Şu durumda ayetlerden ,"her iki denizden de her iki materyalin birden çıkarılması gerektiği"sonucunu mu çıkarmalıyız,ona bakalım.Aşağıda bazı meallerden örnekler veriyorum:
Yaşar Nuri Öztürk : Çıkıyor onlardan inci ile mercan.
Şaban Piriş : Onlardan inci ve mercan çıkar.
Ümit Şimşek : Onlardan inci ile mercan çıkar.
Elmalılı Hamdi Yazır : Çıkar onlardan inci ile mercan
Diğer bir çok mealde ise "her ikisinden de inci  (lu'lu) ve mercan çıkacağı" belirtilmiş
Eğer mutlaka her ikisinden de her iki şeyin çıkacağı ayetten anlaşılması zorunlu olsaydı,yukarıda verdiğim meallerde de bu şekilde belirtilirdi diye düşünüyorum.
Şu halde, Baltık Denizinden lu'lu=kehribar çıkarılması ve Kuzey Denizinde de mercanların bulunabilmesi ayetin anlamı ve bahsettiğim mucizenin örtüşmesi için yeterli olmalıdır..
Farklı görüşler de olabilir,saygı duyarım..

Çevrimdışı ehli-beyt

  • Bekleyin, bizde beklemekteyiz.
    • Profili Görüntüle
    • İslamı Tek gözle değil iki gözle anlamak için
Ynt: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« Yanıtla #5 : Kasım 28, 2010, 02:15:06 ÖS »
Teşekkür ederim ,

Norveç sahillerinde mercan çıkması bence bu manayı pekiştiriyor ;

Zaten inci = kehribar olabileceğini bende kabul ediyorum , sonuçta ikisi de süs eşyası olarak kullanılabilen maddi değeri olan maddeler ; bu konuda da hem fikiriz ;

Tekrar da ifade edeyim ben manayı daha iyi pekiştirmek için bu soruları sordum amacım reddetmeye çalışmaktan ziyade anlamaya ve delillendirmeye çalışmaktır desem daha iyi ifade edebilirim kendimi ;

Şimdi bu ayetin birde manevi boyutu ve önemi var bunu ilerde derleyip yazabilirsem izin verirseniz buraya da koymak isterim ;

Şimdi gelelim ikinci soruya bu konuda fikriniz yada bilginiz var mı ?
Bu iki denizin karışmaması bir akıntı ve su hareketine neden olmaktadır ;
yani yoğunluk farkı nedeniyle ve ısı farkının da eklenmesi akıntılara yol açar ;

Bu akıntıların ekosistem için ne denli önemli olduğu kısmen biliniyor ;
Bu konuda da bir belge bilgi eklerseniz anlamı daha da pekiştirip güzelleştirebiliriz diye düşünüyorum ;

vesselam
http://www.ehli-beyt.net/ Ehli Beyt Tefsir Kuran Bilim meal portali

http://www.kurancasozluk.com/ Kurani Arapça Osmanlıca türkçe sözlük sitesi

http://www.kuranbilim.com/ Kuran Tefsir Meal islam tarihi makale sitesi

Ynt: Rahman Suresi - Baltık Denizi (Karışmayan Denizler)
« Yanıtla #6 : Ekim 19, 2013, 01:48:57 ÖS »
http://www.youtube.com/watch?v=6ZrabjTAN5c  bu videoda baltık denizinde mercan olduğu yazıyor

 

free counters